9,90 €
Tramín patrí k najstarším kultúrnym odrodám, podľa všetkého bol pestovaný už v starom Ríme pod názvom Vitis aminea. Vznikol pravdepodobne voľným krížením s lesným viničom a podieľal sa na vzniku ďalších klasických európskych odrôd viniča. U nás je právom považovaný za Kráľa slovenských odrodových vín, je to vzácna odroda, ktorá neposkytuje nadmerné úrody. Slovenské tramíny získavajú pravidelne skvelé umiestnenia na medzinárodných súťažiach.
Produkt môžete zakúpiť tu
Charakteristika odrody:
Je stredného vzrastu, má husté olistenie a je náročný na intenzívne ošetrenie listovej plochy. Má dobrú odolnosť voči mrazu, avšak úrody zvyknú byť veľmi kolísavé. Bobule sú malé, so šedo-červenou silnou šupkou, vysokým obsahom korenistých látok a nižším obsahom kyselín. Vďaka pestovateľskej náročnosti patrí u nás medzi menej rozšírené odrody, avšak teší sa veľkej obľube konzumentov.
Charakteristika vína:
Farba je svetlo zelenožltá až zlatožltá, vôňa je silná, plná a korenistá Chuť je plná, extraktívna, aromatická až korenistá, ale lahodná, zanechávajúca dlhotrvajúci chuťový vnem na jazyku. Prednosti Tramínu sa u nás využívajú na prípravu kvalitných akostných vín, ktoré dosahujú fľašovú zrelosť v rozpätí od 2 do 5 rokov, ako aj na výrobu prívlastkových vín s fľašovou zrelosťou od 4 do 12 rokov.
Gastronomické odporúčania:
Tramín červený odporúčame k niektorým špeciálnym úpravám hydiny (v kombinácii s ovocím), k jedlám z ázijskej kuchyne , jedlám s kari korením, k pečenému úhorovi, k jemným, málo aromatickým syrom, syrom s bielou plesňou, alebo k ťažším predjedlám ako napríklad ku kačacej a husacej pečeni. Vo Francúzsku sa podáva k „Foie gras“. Ideálne vyznie v kombinácii s paštétami alebo pernatou divinou. Sladšie výbery je možné podávať ako aperitívy, hodia sa aj k syrom s modrou plesňou, prípadne na záver stolovania k sladkým dezertom, alebo len tak na zamyslenie a vychutnanie. Podávame pri teplote 8 až 11 stupňov.